Netbutikkerne anklages for uberettiget og ”for rene kommercielle grunde” at nægte at levere til forbrugere fra andre EU-lande og at tage højere priser. EU-Kommissionen vil derfor indføre en salgspligt – dog ikke en leveringspligt. Dansk Erhverv er stærkt kritiske over for forslaget.
EU-Kommissionen har den 25. maj fremsat et forslag, der forbyder forskelsbehandling og vil give forbrugere ret til at købe hos netbutikker i hele EU på samme vilkår, og ved salg af tjenesteydelser i nogle situationer også til samme pris. Forslaget indfører ikke nogen leveringspligt.
Salgspligt men ikke leveringspligt
Forslaget indfører en pligt for netbutikker eller serviceudbydere i hele EU til at sælge til alle europæiske kunder – uden at de må blive mødt med forskelle i vilkår, herunder forskellige priser. For virksomhederne indføres der således en salgspligt – omend ikke en leveringspligt. Forbrugerne kan ikke forlange netbutikkerne skal levere varen, men de skal sælge – og så må forbrugeren selv organisere transporten, evt. ved at få et transportfirma til at hjælpe sig. I begge tilfælde skal der kun betales moms i virksomhedens hjemland. Dansk Erhverv frygter, at forslaget vil gøre momsunddragelse lettere.
Indgreb i virksomhedernes kontraktfrihed
Forslaget griber ind i virksomhedernes kontraktfrihed og i markedsmekanismen uden at det gavner forbrugerne. Forbrugerne risikerer nemlig at købe varer, der ikke virker eller er farlige uden at virksomhederne er forpligtet til at hjælpe dem.
Sammen med Kommissionens forslag om nye købelovsregler ved netkøb vil det blive dyrere og mindre attraktivt at sælge på nettet. Det bliver kun de store netbutikker, der vil være i stand til at honorere alle krav. Det stik modsatte af Kommissionens intention.
Netbutikker anklages for at være skyld i forskellene i EU’s indre marked
Netbutikkerne anklages for uberettiget og ”for rene kommercielle grunde” at nægte at levere til forbrugere fra andre EU-lande og at tage højere priser. Det fører ifølge Kommissionen til en ”kunstig segmentering af markedet til skade for forbrugerne. Dansk Erhverv finder det særligt bekymrende, at forslaget ikke anser kommercielle grunde som legitime. En virksomhed, der ikke kan tjene penge, overlever jo ikke.
Kommissionen ignorerer dermed fuldstændig, at der reelt findes 28 forskellige markeder med forskellige sprog og regler. Virksomhederne er ofre for det – de skaber dem ikke.
Dårligere forhold for forbrugerne
Geoblocking og reroting er i de fleste tilfælde noget virksomheder gør for at hjælpe forbrugerne. Eksempelvis virker fladskærme købt i f.eks. Tyskland eller England ikke i Danmark ligesom tøjstørrelser i Sydeuropa er anderledes end i Nordeuropa. Forslaget risikerer at føre til at forbrugere køber noget, der ikke virker eller er farligt – af nogle virksomheder som ikke taler deres sprog og ikke kan give dem kundeservice.
Læs hele Dansk Erhvervs pressemeddelelse her: Geoblcking - fakta og baggrund
Om Dansk Erhverv
Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for fremtidens erhverv. Dansk Erhverv repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og videnservice, oplevelse og velfærd og transport.
Handelsmarkedet i Dansk Erhverv samler størstedelen af danske virksomheder og brancheforeninger inden for detail- og engroshandel i et stærkt fællesskab. Målet for Dansk Erhverv er, at det skal være attraktivt at drive handelsvirksomhed i Danmark. Vi arbejder dagligt for at skabe de bedst mulige rammer for handelsvirksomhederne, så de har gode forudsætninger for innovation, udvikling og vækst på det nationale og internationale marked
Vision og Mission
Det er Dansk Erhvervs vision at være den mest betydningsfulde politiske repræsentant og foretrukne rådgiver for erhvervslivet. Det er Dansk Erhvervs mission at skabe konkurrencekraft for vores virksomheder i en globaliseret økonomi. Dansk Erhverv varetager virksomhedernes politiske interesser over for alle relevante myndigheder.
Landets førende rådgivning
Dansk Erhvervs konsulenter og advokater er landets førende inden for en lang række af de udfordringer, som handelsvirksomhederne skal håndtere i hverdagen. Vi er rustet til at give den bedst mulige rådgivning, uanset om der er tale om arbejdsretslige spørgsmål, erhvervsjura, arbejdsmiljøregler eller HR- og ledelsesspørgsmål.
Medlemsfordele
Som medlem af Dansk Erhverv kan du – alt efter medlemskabstype – trække frit på Handelsmarkedets rådgivning.
>> Læs mere her om medlemsskabstyperne og Dansk Erhvervs rådgivningstilbud.